In de ban van de

STERREN

One day someone will look at you the way you look at the stars

Een ster bouwt in zijn binnenste een zo hoge temperatuur en druk op dat daar kernfusie optreedt. De druk naar buiten, die wordt veroorzaakt door de straling en de deeltjes die worden geproduceerd bij die kernfusie, voorkomt dat de gasbol onder zijn eigen gewicht verder in elkaar stort. In een stabiele ster heerst een evenwicht tussen de buitenwaarts gerichte stralingsdruk en de binnenwaarts gerichte zwaartekracht.

De evolutie van een ster begint als een deel van een moleculaire wolk zich samentrekt. Een ster als de zon wordt dan eerst een T Tauri-ster, en 'beweegt' zich in een Hertzsprung-Russelldiagram in enkele miljoenen jaren naar de hoofdreeks.

wetenschap

Een ster ontstaat uit gas en stof in moleculaire wolken, dat onder invloed van de zwaartekracht bijeen wordt gedreven. Sterren met een geringste massa (bruine dwergen), blijven onveranderlijk en blijven bestaan tot ze zijn opgebrand. Sterren met een normale levensloop verbranden eerst hun waterstof. Zodra alle waterstof is opgebrand, wordt de heliumkern opgebrand en begint de ster uit te dijen. Een ster van meer dan 8 zonnemassa's verandert in een superreus of hyperreus, een ster van tussen 0.5 en 8 zonnemassa's verandert in een rode reus. Een witte dwerg is het gevolg van het ineenstorten van een rode reus. Als een superreus of hyperreus ineenstort, laat ze of een neutronenster of een zwart gatachter.

Veel heldere sterren hebben een uit het Arabisch afkomstige naam. De oorzaak hiervan is dat de Arabieren eerder dan de westerse wereld op een serieuze manier de astronomie bedreven. Een stimulans hiervoor was dat het in de islambelangrijk is om het begin en eind van de ramadan precies te bepalen. Hiervoor zijn nauwkeurige astronomischewaarnemingen nodig. De Arabieren vervaardigden in de middeleeuwen lijsten en hemelkaarten met daarop de Arabische namen voor de zichtbare heldere sterren. Toen in Europa de belangstelling voor de wetenschap weer opbloeide, werd dit 'voortrekkerswerk', inclusief sternamen, door de Europeanen overgenomen.

kunst

Poëzie
Muziek
Quotes
Schilderijen

Poëzie

Sterren in de lucht
Sterren op toneel
Maar de sterren in jou ogen zijn het meest emotioneel.

Miljoenen sterren.

Als je in een heldere nacht naar boven kijkt.
en je ziet de miljoenen sterren in een straalblauwe lucht.
Denk dan dat al die sterren niks zijn vergeleken met mijn liefde voor jou.

Ik hou van jou

Gouden sterren

De hemel is bezaaid met gouden sterren, die blinken in het schijnsel van de maan. maar het allermooiste van die vele lichtjes, zie ik nog altijd in jouw ogen staan.

Muziek

Quotes

It is not in the stars to hold our destiny but in ourselves.

- Shakespeare -

For my part I know nothing with any certainty, but the sight of the stars makes me dream.

- Van Gogh -

Love knows not distance; it hath no continent; its eyes are for the stars.

- Gilbert Parker -

Schilderijen

schilderij met een toren en sterren op
 een zee met een maan en sterren
een boom waar sterrren aanhangen
een boom waar sterrren aanhangen
een boom waar sterrren aanhangen
een boom waar sterrren aanhangen

Onder de sterrenhemel

Ik kijk naar boven en zie die schitterende, fonkelende sterren. Zachtjes leg ik mijn hand in haar hand. Wie had ooit gedacht dat ik die zo anders ben dit gevoel zou krijgen. Is dit echte liefde? Of was het een droom. OPSTAAN!!! weeral die dagelijkse sleur. Dit begint echt saai te worden. Mijn leven gaat niet zo goed, Wat ik doe op school gaat wel en is wel leuk, maar het is die klas. Er zitten pubers in die denken dat ze alles zijn. En dan nog zo een groep die niet kan zwijgen over hun sciencefiction avonturen.

Ik woon tussen Gent en Brugge. Elke zaterdag fiets ik van mijn huis naar Brugge en terug. Door dunne maar rustige bosstraatjes. Op een dag fets ik voorbij een huis. Op de oprit staat een meisje. Ze ziet er net zo mooi als het mooiste wat je je maar kan inbeelden. In een flits is ze weg maar haar gezicht staat op mijn netvlies gebrand. Ze heeft zwart haar. Ik krijg haar gezicht maar niet uit mijn hoofd. Ik vraag me af wat ik voel, is het liefde of is het een obsessie. Ik weet het niet, hoe kan je nu op iemand verliefd zijn die je in een flits hebt gezien. Na de moeilijk periode die ik op school doormaak geeft het me hoop. Elke keer als ik aan haar denk word ik opslag gelukkig.

Op een dag zit ik in de klas en begin iedereen te tellen. Er is iemand bijgekomen. Ik kijk rond. Het is dat meisje, dat meisje van het bos. Ik verstijf van kop tot teen. Geen enkele spier beweegt nog. De leerkracht zegt vijf keer mijn naam. Maar ik hoor het niet. mijn maag draait om, de zweetdruppels breken me uit. Ze stelt haar zelf voor. Ze heet Charlina en woont inderdaad tussen Gent en Brugge. Ze is een prachtige verschijning zowel vanbinnen als vanbuiten. Maar hoe moet ik haar nu beter leren kennen. Ik ben sociaal gehandicapt. Ik kan toch niet opeens iets tegen haar zeggen. Ik laat het gaan. het gaat wel over, het zal wel geen liefde zijn.

Jaren verstrijken. Ik ben afgestudeerd en werk in New York. Ik heb een geweldige job. En amuseer me. Op een bepaalde dag moet ik samenwerken met iemand nieuw. Ik stap de vergaderzaal binnen. Draai me om en kijk. ik verstijf. Was het zij, ik had het gevoel al verdrongen. Ik wou haar niet weer zien het hoofdstuk is afgesloten. Ze steekt haar hand uit. En zegt hallo ik ben Elina. Elina? Ja Elina. ik had me serieus vergist. Ik kijk nog eens goed en inderdaad ze was nog mooier dan Charlina. Ze had geen zwart haar maar lang bruin haar, en een mooi accent. Ze is ook grafisch ontwerpster. En we maken samen de affiche voor een nieuwe fantasyfilm maken.

Zeven maanden later zitten we gezellig te praten op een bankje. In Central Park. Ondertussen hebben we al veel leuke en mooie momenten gehad. En kennen we ook elkaars negatieve kanten. Zij legt haar hand in mijn en zegt. Ik zie je graag. Gewoon om wie je bent, Je bent anders, je bent uniek, je bent mooi. Ik zeg: ik zie je ook graag, wat ik nu voel is eindeloos. Alles heeft een einde, alleen geluk en liefde zijn eindeloos. We kussen elkaar het enige wat ik me nog herinner van die kus is dat het pure liefde is. we blijven in Central Park de hele middag, de hele avond, de hele nacht. Het is donker we kijken naar boven. Er is een prachtige sterrenhemel. Daar liggen we dan, hand in hand onder de sterrenhemel. Dit is geen droom. Dit is echte pure liefde. Wat er ook gebeurd. Er is altijd iemand die je lief heeft. Want alles heeft een einde. alleen geluk en liefde zijn eindeloos. Ik heb geleerd zoek geen liefde. Maar overkom het. Zie jezelf graag. Dan kan je maar pas een ander graag zien. En laat soms los dan heb je twee handen vrij. Maak overal het beste van. Hoe moeilijk soms ook.