Over ons

Scouts ‘t Hoekske Maria-Aalter is een kleine maar fijne, enthousiaste, eigenzinnige en creatieve jeugdbeweging. Onze groep telt een honderdtal leden. Nieuwe leden zijn altijd welkom: iedereen vanaf het 1ste leerjaar kan zich inschrijven. Elke zaterdag van 09u30 tot 11u45 verzamelen we aan onze lokalen bij het ontmoetingscentrum van Maria-Aalter voor de scoutswerking.

Er worden tal van activiteiten georganiseerd, aangepast per leeftijd. Ook voor ouders en sympathisanten is er regelmatig wat te beleven. Wil je meer weten? Neem dan gerust een kijkje op deze website of op onze fantastische facebookpagina

groepsfoto

Jaarthema

jaarteken

Wij zijn scouts en gidsen, elk met een eigen verhaal. We hebben allemaal een eigen achtergrond, handleiding of superkracht. We zijn blond, bruin, groot of klein, kapoen of giver, hetero, holebi of iets daartussen. Wat maakt jou tot wie je bent?

Wij zijn allemaal scouts en gidsen. We hebben meer gemeenschappelijk dan we denken. Kijk eens verder dan je hokje. Hoe verder je kijkt, hoe meer we delen en hoe meer 'wij' er ontstaat. Wij die van spelen houden. Wij die graag op kamp gaan. Wij die van scouting houden. Wij die allemaal scout en gids zijn. Allemaal abnormaal. Elk met ons eigen verhaal.

Takken

takteken van kapoenen
groepsfoto van kapoenen

Kapoenen

De kapoenen zijn de allerjongsten in de scouts . Het leven van een kapoen is er één vol spel, fantasie, creativiteit en expressie. Spelenderwijs en ongedwongen ontdekken we samen de wereld. De leiding gaat hierbij uit van de kinderen zelf, van wat hen boeit en aanspreekt. Je beleeft hier dus echt toffe avonturen!

takteken van welpen
groepsfoto van welpen

Welpen

De welpen zitten halfweg hun carrière op de lagere school en zijn niet langer de jongste leden van scouts. Het is een enthousiaste bende die geregeld al echt samen kan spelen. De spelletjes worden al wat complexer. Lang stilzitten is niet aan hen besteed, in onze jeugdbeweging kunnen ze bewegen en willen vanalles uitproberen wat thuis niet kan.

takteken van jonggivers
groepsfoto van jonggivers

Jonggivers

De jonggivers zijn stilaan 'groot' gewoeden en morgen de echte wereld gaan verkennen. Ze gebruiken de vrijheid om als pubers op avontuur te vertrekken. Ze gaan vanalles experimenteren. Deze groep avonturiers is al redelijk zelfstandig geworden in wat ze doen. De vriendengroep wordt heel wat hechter.

takteken van givers
groepsfoto van givers

Givers

Ze zullen soms willen stilzitten om wat gezellig te babbelen, maar trekken er even graag eens samen op uit om de meest uiteenlopende stunten te beleven. De leid(st)ers zetten activiteiten op die een uitdaging vormen voor de leden en hen uitnodigen om samen te werken om hun doel te bereiken.

takteken van jins
groepsfoto van jins

Jins

Voor hen worden nog heel wat activiteiten georganiseerd, maar ze leren ook de kneepjes van het leiderschap kennen. Ze zijn actief bezig een eigen identiteit op te bouwen en daarin kan scouts een belangrijke rol spelen. Ze nemen een zeker engagement op binnen de groep en hebben inspraak in de richting die het uit moet.

Verhuur

shelter tent op een feest

Het lenen/verhuren van tenten en/of ander materiaal kan steeds geregeld worden met onze materiaalmeesters.

Let wel: onze lokalen zijn eigendom van de gemeente, deze kunnen wij dus niet verhuren.

Gelieve steeds Jonas te contacteren. (Voor dringende zaken liefst via GSM)

Jonas Staelens

E-mail: verhuur@scoutsthoekske.be

GSM: +32 470 07 67 01

Rituelen

Rituelen en tradities maken ons herkenbaar. Iedereen weet de Scouts en Gidsen totemnamen hebben, een beige hemd dragen en een speciale handgroet hebben.

Totemisatie

Totemisatie is het krijgen van een totem tijdens de scoutsloopbaan en wordt gezien als een belangrijk moment binnen scouting. Elk scoutslid krijgt twee totems: een totem (meestal als jonggivers) en een voortotem (als giver). De totem is de naam van een dier dat dezelfde eigenschappen heeft als de drager van deze totem.

Scouts en gidsen groet

De scouts-en gidsen groet is één van onze meest gebruikte symbolen. Drie vingers wijzen op de drievoudige scouts- en gidsenbelofte: de belofte tegenover zichzelf, de andere en de wereld. De pink onder de duim wijst op de dienstbaarheid van elke scout: de sterke beschermt de zwakke. Vroeger staken mensen ook al hun rechterhand op om te tonen dat ze geen wapen bij hadden.

De scouts-en gidsen groet is geen militaire groet, geen groet van ondergeschiktheid, maar een teken dat je het goed meent met elkaar. Wereldwijd schudden scouts en gidsen elkaar ook de linkerhand, met de pink omlaag zodat je elkaars pinken en duimen inhaakt.

Belofte

‘Scouting, vrije tijd die niet vrijblijvend is” Het is waarschijnlijk de moeilijksjte zin uit onze missie. Het is de zin die verwijst naar ’schouders er onder’. Engagement, je inzetten voor anderen en de groep, is één van onze basispijlers van de scouting. De belofte is hét moment bij uitstek om zeer expliciet met engagementswerking bezig te zijn.

kampfotokampfotokampfotokampfotokampfoto
kampfotokampfotokampfotokampfotokampfoto

Info

logo van scouts 't Hoekske

Scouts ‘t Hoekske

Oude Kantschoolstraat, 9880 Aalter

info@scoutsthoekske.be

Rekeningnummer:

BE84891034013159

Heb je ergens een vraag over?

Aarzel dan niet om een van hen te contacteren!

Kapoenleiding (Jonas): +32 470 07 67 01

Welpenleiding (Tjendo): +32 475 60 96 38

Jonggiverleiding (Florian): +32 471 90 85 44

Giverleiding (Miquette): + 32 476 40 42 88

Jinleiding (Laura): + 32 477 82 84 58

Hoofdleiding: Jasper Braet (groepsleider)

Hoofdleiding: Laura VK (communicatie/inschrijvingen)

Hoofdleiding: Miquette Claeys (financiën)

Hoofdleiding: Florian Vermeersch (groepsadministratie/ICT)