Na het avondlijk onweer

Hippolyte Boulenger

Na het avondlijk onweer

Na het avondlijk onweer is een kunstwerk gemaakt door Hippolyte Boulenger in 1860. Het is een wild geschilderd werk met heel realistische kleuren. Hij was altijd heel geïnteresseerd in bepaalde weersomstandigheden, zoals storm en onweer.

Hippolyte ging in de laatste jaren van zijn leven regelmatig naar de Ardennen. Er is kans dat hij daar Het Avondlijk Onweer heeft gemaakt. Het landschap is mogelijks naar die natuur geschilderd. Dit is moeilijk te zien aan het schilderij omdat het weinig topografische details bevat.

Het museum

Het avondlijk onweer kun je vinden in het MSK in Gent. Het MSK of Museum voor Schone Kunsten is een van de oudste musea van Gent. Je kan er schilderijen, beelden, tekeningen en wandtapijten van de middeleeuwen tot de eerste helft van de 20e eeuw vinden. De meeste werken zijn Vlaams, maar je kan er ook internationale werken vinden.

In 1798 werd er in Gent een openbare verzameling bijeengebracht die werd geplaatst in de Sint-Pieterskerk. Dit bleef niet duren want in 1809 kregen ze voorlopig onderdak in een zal van de Stedelijk Academie. In 1837 kocht het stadsbestuur voor het eerst een eigentijds schilderij dat kwam uit de Gentse driejaarlijkse salon. De stad bleef werken aankopen op salons, vandaar de grote collectie uit de 19e eeuw. In 1860 kocht het museum dan voor het eerst een werk van een oude meester. In 1898, honderd jaar na het museum werd opgericht, werd pas de beslissing genomen om een nieuw gebouw in te richten gelegen aan het Citadelpark. Het bouw werd ontworpen door de architect Charles Van Rysselberghe.