De Lezing
door Emile Verhaeren

De lezing

Een tijd lang komen elke maandag in Parijs een aantal Belgische en Franse kunstbroeders uit diverse disciplines samen in het huis van de vermaarde dichter Emile Verhaeren en zijn vrouw Maria. Van Rysselberghe inspireert zich op deze bijeenkomsten voor dit grootse groepsportret waarop Verhaeren, in oranjerode jas, theatraal voorleest uit eigen werk. Met deze compositie plaatst Van Rysselberghe zich binnen een traditie van groepsportretten die teruggaat op Rembrandt en Frans Hals, en die gedurende de gehele 19de eeuw erg geliefd is.

Mijn mening

het schilderij spreekt mij aan omdat ik het facinerend dat iemand zo een gedetailleerd schilderij kan maken met alleen maar puntjes en strepen. Je ziet ook heel duidelijk de gezichtsuitdrukkingen en het ziet er ook heel realistisch uit. De kleuren zijn ook niet te triestig en dat vind ik wel goed. Door al deze eigenschappen is dit voor mij een topper.

foto van de lezing

De stijl

De stijl is een variatie op het schilderstijl die in het midden van de jaren 1880 ontstond in Frankrijk. Het neo-impressionisme gaat uit van een schildertechniek waarbij geen streken of vlakken op het doek worden aangebracht, maar stippen of eventueel streepjes. Die stippen of streepjes werden niet meer gemengd op het palet, maar in verschillende combinaties in pure kleuren naast elkaar geplaatst.