keuken

Een keuken is een ruimte of plaats in een gebouw waarin mensen hun voedsel bereiden of laten bereiden.

Als het vertrek ook wordt gebruikt om de bereide maaltijd tot zich te nemen spreekt men wel van eetkeuken. Dan is er naast ruimte voor de keukenkastjes, het aanrecht en de apparatuur ook plaats voor een eettafel met stoelen eromheen, een bar behoort echter ook tot de mogelijkheden.

In veel moderne woningen zijn de zithoek, eethoek en keuken geïntegreerd in een zodanig ingedeelde ruimte, dat de verschillende afdelingen onderling met elkaar in open verbinding staan.

Lamp

De oudste lampen waren de olielampen uit het oude Griekenland en Rome, die werden gevoed met olijfolie. Petroleumlampen werden in 1859 geïntroduceerd als opvolger van de olielamp. Daarnaast verscheen in diezelfde eeuw ook de gaslamp, met begin 20e eeuw, de Karbietlamp en de zeer succesvolle Petromaxlamp. Tegelijkertijd deden de prille vormen van elektrische verlichting hun intrede met eerst de booglamp, de Nernstlamp, al vrij snel gevolgd door de ons alom bekende gloeilamp.

Deze ontwikkeling sloot goed aan bij het effect op gebruiksvoorwerpen van de tweede industriële revolutie waarbij door de scheiding tussen lichtbron en lamphouder (of armatuur) het onderhoud vereenvoudigd werd, maar ook de decoratieve kunst beter (en vooral goedkoper) kon worden toegepast.

illustratie van een lamp

Broodrooster

General Electric was waarschijnlijk het eerste bedrijf dat het broodrooster op de markt heeft gebracht in 1908, al is daar enige onduidelijkheid over. Het merk Hotpoint claimt dat zij reeds in 1905 de eerste broodrooster gebruiksklaar hadden. Dat zou mogelijk kunnen zijn, aangezien in datzelfde jaar Albert Marsh de nichrome-draden (van een nikkel-chroomlegering) heeft ontwikkeld die in broodroosters worden toegepast voor de warmte-ontwikkeling.

De bekende 'pop-up' broodrooster, die automatisch de broodjes uit de rooster gooit, werd in 1919 door Charles Strite gepatenteerd. Er zijn ook broodroosters waarmee tosti's gemaakt kunnen worden. Deze hebben daarvoor een uitneembare houder, waar de tosti in geplaatst wordt.

Sindsdien zijn er nog veel verbeteringen en aanpassingen aan de broodroosters gedaan.

illustratie van een broodrooster

Ijskast

Een koelkast of ijskast (in België informeel ook frigo) is een apparaat voor het gekoeld bewaren van etenswaren.

Het is een van de grote, vast opgestelde, elektrische, met meestal wit geverfd metaal beklede soorten huishoudelijke apparaten (collectief witgoed genoemd) die in de 20e eeuw tot de standaarduitrusting van het 'westerse' huishouden zijn gaan behoren.

In het grootste deel van een koelkast heerst een temperatuur van enkele graden Celsius boven nul. Dit remt het bederf van etenswaren en andere substanties zonder ze veel te veranderen. Voor een langere houdbaarheidsperiode is diepvriezen noodzakelijk of een van de hieronder beschreven bewerkingstechnieken.

illustratie van een ijskast

Oven

De oven als huishoudelijke apparatuur is gemaakt om in te bakken en staat meestal in de keuken. In een oven kunnen ovenschotels worden bereid en kunnen vlees, vis, groente en aardappelen zonder veel vet klaar worden gemaakt.

Vaak kan ook in een oven worden gegrild. Het verschil tussen bakken en grillen is dat bij bakken de lucht binnen de oven circuleert en bij grillen lucht van buiten rechtstreeks in de oven kan komen.

illustratie van een oven