Saxofoon

Omschrijving

Een saxofoon is een blaasinstrument met een s-vormige buis die voorzien is van kleppen. Hoewel het instrument bijna volledig uit koper is gemaakt behoort het niet tot de koperblazers maar het behoort tot de houtblazers omdat het bespeeld wordt met een rietje.

Man die saxofoon speelt

Geschiedenis

De saxofoon werd vanaf 1840 ontwikkeld door de Belgische bouwer van muziekinstrumenten Adolphe Sax (1814-1894), naar wie het instrument ook is vernoemd, en die er op 28 juni 1846 in Frankrijk een patent op verwierf. Berlioz schrijft dat Sax een ophicleïde nam en daar een klarinetmondstuk op zette, en zo op het idee van de saxofoon kwam. Ondertussen bestaat de saxofoonfamilie al uit een tiental leden zoals: de altsaxofoon, tenorsaxofoon, bassaxofoon, …

Lester YoungAdolphe SaxCharlie ParkerSaxofoon

Bekende muzikanten

Charlie Parker (1920-1955) is één van de beste saxofonisten ter wereld. Hij speelde al saxofoon vanaf zijn zevende en hij oefende elke dag als een bezetene.Hij besloot zijn leven volledig aan muziek te wijden. Zijn idool was Lester Young (1909-1959), hij was voor Charlie Parker de meest invloedrijke saxofonist ter wereld. Lester Young bespeelde zijn instrument op een heel eigen manier, licht en zweverig, in tegenstelling tot de destijds gangbare, harde stijl.

"Don't play the saxophone.
Let it play you."

Gebruik

Vroeger werd de saxofoon bijna altijd gebruikt voor solo's in symfonische werken. Ook nu wordt de saxofoon veel in blaasorkesten gebruikt, zoals de harmonie, de fanfare en de big band. Als solo-instrument kun je de saxofoon overal tegenkomen: in jazz-, klezmer- en popmuziek en de klassieke muziek.